Muffinki czekoladowe na jogurcie greckim
Potrzebne składniki
- 300 g mąki pszennej
- 180 g jogurtu greckiego
- 100 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
Przygotowanie
- Czekoladę siekamy na drobno lub ścieramy na tarce jeśli się da.
- Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
- Masło rozpuszczamy w niewielkim garnku, dodajemy jajka oraz jogurt grecki i również mieszamy.
- Zawartość miski wsypujemy do garnka i łączymy obie masy.
- Foremki na muffinki wykładamy papierowymi papilotami i wypełniamy je masą do ⅔ wysokości.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.