Muffiny – mini serniczki z owocami i miętą

Potrzebne składniki

ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g malin
  • liść mięty

 

masa:

  • 250 g sera Ricotta
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
Na deser
Łatwy
3-6 osób

Przygotowanie

  1. W jednej misce dokładnie mieszamy mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. W drugiej: rozpuszczone masło, jajka i jogurt naturalny oraz pokrojone maliny i miętę.
  2. Zawartość obu misek łączymy ze sobą, lecz pamiętając, by masa z pierwszej miski była na spodzie.
  3. Całość mieszamy ze sobą tylko delikatnie, do połączenia składników.
  4. Następnie łączymy ze sobą ser z żółtkiem, dodając łyżeczkę  cukru waniliowego.
  5. Do foremek na muffiny wkładamy na spód ciasto, a na nie masę w proporcjach 50/50.
  6. Rozgrzewamy piec do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut.

Wykorzystany produkt