Muffiny – mini serniczki z owocami i miętą
Potrzebne składniki
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g malin
- liść mięty
masa:
- 250 g sera Ricotta
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 żółtko
Na deser
Łatwy
3-6 osób
![](https://swiat-serow.pl/wp-content/uploads/2023/04/0119-shutterstock-321202214-4.jpg)
![](https://swiat-serow.pl/wp-content/uploads/2023/04/0119-shutterstock-321202214-3-2.jpg)
Przygotowanie
- W jednej misce dokładnie mieszamy mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. W drugiej: rozpuszczone masło, jajka i jogurt naturalny oraz pokrojone maliny i miętę.
- Zawartość obu misek łączymy ze sobą, lecz pamiętając, by masa z pierwszej miski była na spodzie.
- Całość mieszamy ze sobą tylko delikatnie, do połączenia składników.
- Następnie łączymy ze sobą ser z żółtkiem, dodając łyżeczkę cukru waniliowego.
- Do foremek na muffiny wkładamy na spód ciasto, a na nie masę w proporcjach 50/50.
- Rozgrzewamy piec do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut.