Panna cotta z mango
Potrzebne składniki
- 250 ml śmietany 30%
- 100 g sera Ricotta
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 mango
Przygotowanie
- Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wody i odkładamy do lodówki.
- Mango obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na drobną kostkę.
- Połowę kawałków wrzucamy do miksera i zalewamy śmietaną. Składniki miksujemy, aż mango całkiem rozdrobni się i zmiesza ze śmietaną.
- Następnie ten miks wlewamy do garnka, dodajemy ser Ricotta oraz 2 łyżeczki cukru. Zaczynamy gotować, co jakiś czas mieszając. Musimy zwrócić uwagę, by ser Ricotta dobrze się rozpuścił i wymieszał z resztą składników.
- Po wrzeniu gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu.
- Zdejmujemy garnek z ognia, chwilę odczekujemy, po czym dodajemy żelatynę z lodówki i dokładnie mieszamy.
- Panna cottę przekładamy do foremek i dekorujemy kawałkami mango, których nie wykorzystaliśmy wcześniej.