Pierogi nadziewane Bryndzą

Potrzebne składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki wrzącej wody
  • 250 g sera Bryndza
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła
Na kolację
Trudny
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy jajko oraz łyżkę soli. Mieszamy.
  2. Do wrzącej wody wkładamy łyżeczkę masła i czekamy, aż się roztopi.
  3. Wodę z masłem wlewamy powoli do miski, cały czas mieszając.
  4. Gnieciemy ciasto do momentu aż stanie się gładkie i przestanie kleić się do rąk.
  5. Ciasto rozwałkujemy na stolnicy (najlepiej wysypanej delikatnie mąką).
  6. Szklanką wycinamy w cieście kółka i do każdego wkładamy łyżkę bryndzy.
  7. Ciasto zawijamy i formujemy je na kształt pieroga.
  8. Pierogi gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Na podane na talerzu pierogi możemy nałożyć boczek lub np. por.

Wykorzystany produkt