Pierogi nadziewane Bryndzą
Potrzebne składniki
- 400 g mąki pszennej
- ¾ szklanki wrzącej wody
- 250 g sera Bryndza
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka masła
Na kolację
Trudny
3-6 osób


Przygotowanie
- Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy jajko oraz łyżkę soli. Mieszamy.
- Do wrzącej wody wkładamy łyżeczkę masła i czekamy, aż się roztopi.
- Wodę z masłem wlewamy powoli do miski, cały czas mieszając.
- Gnieciemy ciasto do momentu aż stanie się gładkie i przestanie kleić się do rąk.
- Ciasto rozwałkujemy na stolnicy (najlepiej wysypanej delikatnie mąką).
- Szklanką wycinamy w cieście kółka i do każdego wkładamy łyżkę bryndzy.
- Ciasto zawijamy i formujemy je na kształt pieroga.
- Pierogi gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Na podane na talerzu pierogi możemy nałożyć boczek lub np. por.