Pikantna zupa pomidorowa
Potrzebne składniki
- 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie
- 250 g koncentratu pomidorowego
- 180 g jogurtu greckiego
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
Przygotowanie
- Rozgrzewamy oliwę na patelni.
- Siekamy drobno cebulę i czosnek, a następnie wrzucamy na patelnię i czekamy do zeszklenia.
- Dokładnie obmywamy paprykę czerwoną i papryczki chilli, rozcinamy i wypłukujemy nasiona. Następnie kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i mieszamy z cebulą oraz czosnkiem.
- Przesypujemy zawartość patelni do garnka. Wlewamy pomidory krojone wraz z zalewą.
- Zagęszczamy zupę koncentratem pomidorowym.
- Przyprawiamy pieprzem, solą i rozmarynem. Gotujemy przez około 30 minut.
- Na koniec dodajemy jogurt grecki i delikatnie mieszamy.