Pikantna zupa pomidorowa

Potrzebne składniki
  • 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
Na kolację
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy oliwę na patelni.
  2. Siekamy drobno cebulę i czosnek, a następnie wrzucamy na patelnię i czekamy do zeszklenia.
  3. Dokładnie obmywamy paprykę czerwoną i papryczki chilli, rozcinamy i wypłukujemy nasiona. Następnie kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i mieszamy z cebulą oraz czosnkiem.
  4. Przesypujemy zawartość patelni do garnka. Wlewamy pomidory krojone wraz z zalewą.
  5. Zagęszczamy zupę koncentratem pomidorowym.
  6. Przyprawiamy pieprzem, solą i rozmarynem. Gotujemy przez około 30 minut.
  7. Na koniec dodajemy jogurt grecki i delikatnie mieszamy.

Wykorzystany produkt