Placki z ricotty

Potrzebne składniki
  • 250 g sera Ricotta
  • 125 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła kokosowego lub łyżka oleju
Na lunch
Łatwy
2-4 osoby

Przygotowanie

  1. Żółtka z jajek przelewamy do miksera i mieszamy z serem Ricotta i mlekiem. Doprawiamy to łyżeczką soli.
  2. Powoli dosypujemy mąkę i cały czas mieszamy.
  3. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do reszty zmieszanych składników, dosypujemy cukier puder z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  4. Rozgrzewamy na patelni masło kokosowe lub olej, a następnie nakładamy łyżką masę, formując z niej placuszki. Od nas zależy, jakiej będą wielkości.
  5. Placuszki smażymy przez dwie minuty, po minucie obracając na drugą stronę. Powinny mieć złocisty kolor.
  6. Świetnie smakują same lub z bitą śmietaną, owocami czy dżemem.

Wykorzystany produkt