Placki z ricotty
Potrzebne składniki
- 250 g sera Ricotta
- 125 ml mleka
- 100 g mąki
- 2-3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła kokosowego lub łyżka oleju
Przygotowanie
- Żółtka z jajek przelewamy do miksera i mieszamy z serem Ricotta i mlekiem. Doprawiamy to łyżeczką soli.
- Powoli dosypujemy mąkę i cały czas mieszamy.
- Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do reszty zmieszanych składników, dosypujemy cukier puder z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
- Rozgrzewamy na patelni masło kokosowe lub olej, a następnie nakładamy łyżką masę, formując z niej placuszki. Od nas zależy, jakiej będą wielkości.
- Placuszki smażymy przez dwie minuty, po minucie obracając na drugą stronę. Powinny mieć złocisty kolor.
- Świetnie smakują same lub z bitą śmietaną, owocami czy dżemem.