Placuszki brokułowe z serem Cheddar i komosą ryżową
Potrzebne składniki
- 1 brokuł
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 2 jajka
- 150 g sera Cheddar
- 100 g bułki tartej
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Brokuł kroimy jak najdrobniej i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy przez 5 minut i odcedzamy.
- Ugotowane brokuły mieszamy z komosą ryżową, dwoma jajkami i bułką tartą. Posypujemy szczyptą soli. Formujemy z nich placuszki.
- Olej roślinny rozgrzewamy na patelni i kładziemy na niej placuszki. Na małym ogniu pieczemy przez 10 minut, obracamy placuszki na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 5 minut.