Polędwica wołowa w sosie z Gorgonzoli z dodatkiem brokuł i szparagów

Potrzebne składniki
  • 350 g polędwicy wołowej
  • 150 g sera Gorgonzola
  • 1 brokuł
  • 100 g szparagów
  • 80 ml mleka
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oleju do smażenia
Na obiad
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Olej rozgrzewamy na patelni.
  2. Polędwiczki ubijamy lekko np. łyżką, żeby się nieco spłaszczyła i zmiękła.
  3. Wrzucamy je na olej, smażymy i przewracamy na drugą stronę.
  4. Powinniśmy je smażyć, aż z obu stron przybiorą kolor biały.
  5. W garnku rozpuszczamy Gorgonzolę na niewielkim ogniu, bardzo powoli dodając trochę mleka i mieszając.
  6. Kiedy już sos jest gotowy, wrzucamy do niego polędwiczki i dusimy przez 10-15 minut.
  7. Brokuł i szparagi dokładnie myjemy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, a od szparagów odcinamy twarde końcówki.
  8. Polędwiczki w sosie podajemy na talerzach wraz z warzywami. 

Wykorzystany produkt