Polędwica wołowa w sosie z Gorgonzoli z dodatkiem brokuł i szparagów
Potrzebne składniki
- 350 g polędwicy wołowej
- 150 g sera Gorgonzola
- 1 brokuł
- 100 g szparagów
- 80 ml mleka
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml oleju do smażenia
Przygotowanie
- Olej rozgrzewamy na patelni.
- Polędwiczki ubijamy lekko np. łyżką, żeby się nieco spłaszczyła i zmiękła.
- Wrzucamy je na olej, smażymy i przewracamy na drugą stronę.
- Powinniśmy je smażyć, aż z obu stron przybiorą kolor biały.
- W garnku rozpuszczamy Gorgonzolę na niewielkim ogniu, bardzo powoli dodając trochę mleka i mieszając.
- Kiedy już sos jest gotowy, wrzucamy do niego polędwiczki i dusimy przez 10-15 minut.
- Brokuł i szparagi dokładnie myjemy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, a od szparagów odcinamy twarde końcówki.
- Polędwiczki w sosie podajemy na talerzach wraz z warzywami.