Potwornie pyszny deser z czekoladą i pomarańczową masą Mascarpone

Potrzebne składniki
  • 3 pomarańcze
  • 250 g serka Mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 1 ½ kieliszka likieru pomarańczowego
  • pianki do dekoracji
  • sos czekoladowy do dekoracji

Ciasto czekoladowe

  • 2 jajka
  • 120 g mąki
  • 120 g cukru
  • 60 g kakao
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na spotkanie z przyjaciółmi
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto (jajka, mąka, cukier, kakao, olej, mleko, proszek do pieczenia) mieszamy i przelewamy do formy.
  2. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez ok 8 minut i pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Wyciskamy sok z pomarańczy.
  4. Do doku dodajemy likier, serek Mascarpone i cukier, wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Do szklanek przekładamy połowę masy pomarańczowej.
  6. Na masę nakładamy pokruszone ciasto czekoladowe.
  7. Na ciasto wlewamy resztę masy pomarańczowej.
  8. Całość dekorujemy piankami i sosem czekoladowym, tworząc potworki.

Wykorzystany produkt