Potwornie pyszny deser z czekoladą i pomarańczową masą Mascarpone
Potrzebne składniki
- 3 pomarańcze
- 250 g serka Mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 1 ½ kieliszka likieru pomarańczowego
- pianki do dekoracji
- sos czekoladowy do dekoracji
Ciasto czekoladowe
- 2 jajka
- 120 g mąki
- 120 g cukru
- 60 g kakao
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto (jajka, mąka, cukier, kakao, olej, mleko, proszek do pieczenia) mieszamy i przelewamy do formy.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez ok 8 minut i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Wyciskamy sok z pomarańczy.
- Do doku dodajemy likier, serek Mascarpone i cukier, wszystko dokładnie mieszamy.
- Do szklanek przekładamy połowę masy pomarańczowej.
- Na masę nakładamy pokruszone ciasto czekoladowe.
- Na ciasto wlewamy resztę masy pomarańczowej.
- Całość dekorujemy piankami i sosem czekoladowym, tworząc potworki.