Pulpeciki z ciecierzycy z sosem Tzatziki

Potrzebne składniki
  • 1 sos grecki Zaziki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ½  łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy (besan)
  • sól, pieprz do smaku
Na obiad
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.
  2. Dodajemy do ciecierzycy i wszystko dokładnie miksujemy.
  3. Do masy dodajemy przyprawy (papryki, sól, pieprz) i sok z cytryny, następnie miksujemy.
  4. Do gotowej masy dodajemy posiekany szczypiorek, mąką i sodę oczyszczoną.
  5. Za pomocą dwóch łyżek formujemy kuleczki i smażymy z dwóch stron na głębokim, rozgrzanym oleju.
  6. Gdy będą już zarumienione odsączamy na ręczniku kuchennym.
  7. Podajemy z sosem greckim Zaziki.