Pulpeciki z ciecierzycy z sosem Tzatziki
Potrzebne składniki
- 1 sos grecki Zaziki
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy (besan)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Czosnek i cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.
- Dodajemy do ciecierzycy i wszystko dokładnie miksujemy.
- Do masy dodajemy przyprawy (papryki, sól, pieprz) i sok z cytryny, następnie miksujemy.
- Do gotowej masy dodajemy posiekany szczypiorek, mąką i sodę oczyszczoną.
- Za pomocą dwóch łyżek formujemy kuleczki i smażymy z dwóch stron na głębokim, rozgrzanym oleju.
- Gdy będą już zarumienione odsączamy na ręczniku kuchennym.
- Podajemy z sosem greckim Zaziki.