Pulpeciki z kurczaka w ostrym sosie z serem Forte
Potrzebne składniki
pulpeciki
- 300 g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 jajko
- 70 g startego sera Forte
- 1 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- natka pietruszki
- pieprz sól
ostry sos
- 2 świeże papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 50 ml octu winnego
- 70 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- natka pietruszki
- szczypta soli
Przygotowanie
- Papryczki blendujemy razem z gniazdem nasiennym.
- W międzyczasie gotujemy ocet z cukrem, imbirem i solą.
- Do gotującego się sosu dodajemy paprykę, zmielony czosnek i poszatkowaną natkę pietruszki.
- Dorzucamy łyżkę mąki ziemniaczanej, aby sos zgęstniał. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Mięso łączymy z jajkiem i bułką tartą.
- Dodajemy ser Forte, poszatkowaną natkę pietruszki i drobno pokrojoną cebulę.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Formujemy kuleczki i dusimy na wolnym ogniu.
- Gdy mięso zbieleje przekładamy na talerz i polewamy ostrym sosem.