Puszyste ciasto malinowe
Potrzebne składniki
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 130 g cukru pudru
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 300 g malin
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka zimnej śmietany kremówki
krem
- 250 g serka Mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- 150 g cukru pudru
Przygotowanie
- Masło ucieramy z cukrem pudrem mikserem, dodając po jednym żółtku.
- Następnie dodajemy stopniowo cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sok z cytryny, mąką pszenną i śmietanę.
- Białko z jajek ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta mieszając delikatnie łyżką.
- Maliny dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przed ok 25 minut.
- Śmietanę ubijamy dodajemy cukier puder i serek Mascarpone. Do smaku możemy dodać parę kropel aromatu cytrynowego.
- Gdy ciasto ostygnie, smarujemy je przygotowaną masą. Kołderka Mascarpone powinna mieć ok. 0,5 cm grubości.
- Całość dekorujemy świeżymi malinami i miętą.