Puszyste ciasto malinowe

Potrzebne składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 300 g malin
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka zimnej śmietany kremówki

krem

  • 250 g serka Mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 150 g cukru pudru
Na deser
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem mikserem, dodając po jednym żółtku.
  2. Następnie dodajemy stopniowo cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sok z cytryny, mąką pszenną i śmietanę.
  3. Białko z jajek ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta mieszając delikatnie łyżką.
  4. Maliny dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przed ok 25 minut.
  6. Śmietanę ubijamy dodajemy cukier puder i serek Mascarpone. Do smaku możemy dodać parę kropel aromatu cytrynowego.
  7. Gdy ciasto ostygnie, smarujemy je przygotowaną masą. Kołderka Mascarpone powinna mieć ok. 0,5 cm grubości.
  8. Całość dekorujemy świeżymi malinami i miętą.

Wykorzystany produkt