Puszyste naleśniki z owocami
Potrzebne składniki
- 400 ml Bio Mleka krowiego 1,5%
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 300 g owoców leśnych
Przygotowanie
- W jednej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i dwa jajka.
- Zalewamy całość Bio Mlekiem; dodajemy jedną łyżkę oleju, a następnie wszystko mieszamy. Roztwór musi być w miarę gęsty, więc możemy ewentualnie dodać nieco więcej mąki.
- Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju.
- Nakładamy na patelnię grubą warstwę ciasta i pieczemy przez około minutę.Następnie podważamy ciasto i przewracamy na drugą stronę.
- Czynność tę powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Naleśniki dekorujemy owocami leśnymi. Dobrze smakują też z syropem klonowym.