Quesadillas z kurczakiem, serem Cheddar i papryczkami jalapeno
Potrzebne składniki
- 2 placki tortilli
- 1 filet z kurczaka
- 150 g sera Cheddar
- 2-3 papryczki jalapeno
- 1 pomidor
- kukurydza
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sos salsa
Przygotowanie
- Myjemy kurczaka i kroimy na drobne kawałki. Rozgrzewamy oliwę w rondlu i wrzucamy do niej kurczaka.
- Myjemy papryczki i pomidora. Od papryczek odcinamy ogonek i wypłukujemy z wnętrza nasiona. Następnie kroimy papryczki i pomidora w kostkę.
- Ser Cheddar trzemy na tarce.
- Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy z oliwek i kładziemy na niej placek tortilla. Sprawdzamy co jakiś czas, czy się zarumienił i lekko pociemniał. Jeśli tak, obracamy go na drugą stronę. Kiedy jeden placek będzie gotowy, to samo robimy z drugim.
- Na patelni pozostawiamy jeden placek tortilli i kładziemy na nim równomiernie starty ser, kurczaka, papryczki, pomidora i kukurydzę.
- Zwiększamy ogień i czekamy aż ser się roztopi. Kolejno kładziemy na górę drugi placek tortilli i odczekujemy jeszcze dwie minuty.
- Quesadillę wyciągamy, smarujemy sosem salsa i dzielimy na trójkątne porcje.