Quesadillas z kurczakiem, serem Cheddar i papryczkami jalapeno

Potrzebne składniki
  • 2 placki tortilli
  • 1 filet z kurczaka
  • 150 g sera Cheddar
  • 2-3 papryczki jalapeno
  • 1 pomidor
  • kukurydza
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sos salsa
Na lunch
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Myjemy kurczaka i kroimy na drobne kawałki. Rozgrzewamy oliwę w rondlu i wrzucamy do niej kurczaka.
  2. Myjemy papryczki i pomidora. Od papryczek odcinamy ogonek i wypłukujemy z wnętrza nasiona. Następnie kroimy papryczki i pomidora w kostkę.
  3. Ser Cheddar trzemy na tarce.
  4. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy z oliwek i kładziemy na niej placek tortilla. Sprawdzamy co jakiś czas, czy się zarumienił i lekko pociemniał. Jeśli tak, obracamy go na drugą stronę. Kiedy jeden placek będzie gotowy, to samo robimy z drugim.
  5. Na patelni pozostawiamy jeden placek tortilli i kładziemy na nim równomiernie starty ser, kurczaka, papryczki, pomidora i kukurydzę.
  6. Zwiększamy ogień i czekamy aż ser się roztopi. Kolejno kładziemy na górę drugi placek tortilli i odczekujemy jeszcze dwie minuty.
  7. Quesadillę wyciągamy, smarujemy sosem salsa i dzielimy na trójkątne porcje.

Wykorzystany produkt