Quiche z pomidorami, Grana Padano i ziołami
Potrzebne składniki
nadzienie
- 200 g sera Grana Padano
- 150g śmietany kremówki
- 2 jajka
- 150 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
- świeże zioła prowansalskie
Ciasto
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 100 g masła
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Foremkę wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
- Ser trzemy na grubej tarce, dodajemy śmietanką i jajka.
- Zioła prowansalskie siekamy i dodajemy.
- Całość wylewamy na lekko ostudzony spód.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i układamy na nadzieniu.
- Całość jeszcze raz zapiekamy w piekarniku przez 25-30 minut w 180 stopniach.