Ryżowy pudding waniliowy z cynamonem i miętą

Potrzebne składniki
  • 1 szklanka ryżu
  • 600 ml napoju ryżowego
  • ½ szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
Na lunch
Łatwy
2-4 osoby

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy. Odcedzamy i dodajemy 2 szklanki mleka i cukier.
  2. Całość gotujemy do zgęstnienia, ok 15 minut.
  3. Jajko ucieramy z cynamonem i środkiem laski wanilii- dodajemy go gorącego ryżu.
  4. Masło dodajemy do całości i pozwalamy mu się rozpuścić.
  5. Dodajemy pozostałe mleko ciągle mieszając, aby połączyły się wszystkie składniki.
  6. Przekładamy do miseczek i posypujemy cynamonem. Dekorujemy listkami mięty.

Wykorzystany produkt