Ryżowy pudding waniliowy z cynamonem i miętą
Potrzebne składniki
- 1 szklanka ryżu
- 600 ml napoju ryżowego
- ½ szklanki cukru
- 1 żółtko
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Na lunch
Łatwy
2-4 osoby
![](https://swiat-serow.pl/wp-content/uploads/2023/04/0104-shutterstock-273382640-4.jpg)
![](https://swiat-serow.pl/wp-content/uploads/2023/04/0104-shutterstock-273382640-3-2.jpg)
Przygotowanie
- Ryż gotujemy. Odcedzamy i dodajemy 2 szklanki mleka i cukier.
- Całość gotujemy do zgęstnienia, ok 15 minut.
- Jajko ucieramy z cynamonem i środkiem laski wanilii- dodajemy go gorącego ryżu.
- Masło dodajemy do całości i pozwalamy mu się rozpuścić.
- Dodajemy pozostałe mleko ciągle mieszając, aby połączyły się wszystkie składniki.
- Przekładamy do miseczek i posypujemy cynamonem. Dekorujemy listkami mięty.