Sałatka morska z grillowanymi krewetkami i serem Dorblu
Potrzebne składniki
- 12 surowych krewetek
- 200 g sera Dorblu
- 100 g rukoli
- opakowanie mieszanki sałat
- 2 pomidory
- czosnek
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: sól morska, pieprz
Przygotowanie
- Krewetki myjemy, wkładamy do miski, dodajemy dwie łyżki oliwy, dwie łyżki soku z cytryny oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
- Do drugiej miski wkładamy wcześniej umytą mieszankę sałat, rukolę, pomidory pokrojone w ćwiartki, drobno posiekany czosnek oraz ser Dorblu pokrojony w kostkę.
- Krewetki grillujemy na patelni lub grillu ok. minutę z każdej strony. Gotowe krewetki dodajemy do sałatki.
- Sałatkę możemy skropić sokiem z cytryny i odrobiną oliwy.