Sałatka z grillowanym kurczakiem i serem Brie
Potrzebne składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 100 g sera Brie
- 100 g sera Bleu D’auvergne (porcja)
- 1 główka sałaty lodowej
- 100 g roszponki
marynata
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 ½ łyżki miodu
- sok z połówki cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Składniki na marynatę łączymy i mieszamy, aby dokładnie się połączyły.
- Piersi z kurczaka wrzucamy do marynaty, tak aby całe były zanurzone. Odstawiamy na 2 godziny.
- Sałatę myjemy i drobno rozrywamy. Na sałatę kładziemy pokrojony w cienkie plasterki ser Brie.
- Fasolkę szparagową obieramy, gotujemy. Ugotowaną fasolę i roszponkę układamy na kompozycji sałatkowej.
- Kurczaka grilujemy uważając, aby się nie przypalił. W razie potrzeby możemy polać białym półwytrawnym winem, aby nie był za suchy.
- Gorącego, przekrojonego na trzy kurczaka układamy na serze pozwalając mu delikatnie się topić.
- Ser Blau D’auvergne kruszymy i posypujemy górę.
- Podawać z ćwiartkami cytryny.