Sałatka z grillowanym kurczakiem i serem Brie

Potrzebne składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 100 g sera Brie
  • 100 g sera Bleu D’auvergne (porcja)
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 100 g roszponki

marynata

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 ½ łyżki miodu
  • sok z połówki cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Na lunch
Łatwy
2-4 osoby

Przygotowanie

  1. Składniki na marynatę łączymy i mieszamy, aby dokładnie się połączyły.
  2. Piersi z kurczaka wrzucamy do marynaty, tak aby całe były zanurzone. Odstawiamy na 2 godziny.
  3. Sałatę myjemy i drobno rozrywamy. Na sałatę kładziemy pokrojony w cienkie plasterki ser Brie.
  4. Fasolkę szparagową obieramy, gotujemy. Ugotowaną fasolę i roszponkę układamy na kompozycji sałatkowej.
  5. Kurczaka grilujemy uważając, aby się nie przypalił. W razie potrzeby możemy polać białym półwytrawnym winem, aby nie był za suchy.
  6. Gorącego, przekrojonego na trzy kurczaka układamy na serze pozwalając mu delikatnie się topić.
  7. Ser Blau D’auvergne kruszymy i posypujemy górę.
  8. Podawać z ćwiartkami cytryny.

Wykorzystany produkt