Sałatka z grillowanym serem Halloumi i pieczonymi pomidorami
Potrzebne składniki
- 220 g sera Halloumi
- 300 g pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki wody przegotowanej
- świeże oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Oliwę z oliwek łączymy z woda, octem, zgniecionym ząbkiem czosnku i posiekanym świeżym oregano.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, skrapiamy powstałym sosem i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Kawałki sera grillujemy z obu stron.
- Przekładamy na talerz, dodajemy pieczone pomidorki i polewamy pozostałym sosem. Możemy udekorować świeżą bazylią.