Sałatka z rzodkiewki arbuzowej i Mozzarelli podawana z sosem balsamicznym
Potrzebne składniki
- 250 g sera Mozzarella
- 2 rzodkiewki arbuzowe
- szczypiorek
- świeża bazylia
Sos balsamiczny
- 50 ml octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy
Przygotowanie
- Rzodkiewki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Następnie układamy na talerzu zakrywając jego powierzchnię.
- Ser Mozzarella kroimy w średnią kostkę i kładziemy na rzodkiewce posypując posiekanym szczypiorkiem i liśćmi bazylii.
- Ocet balsamiczny wlewamy do płaskiego garnka, gotujemy na wolnym ogniu stopniowo dodając cukier trzcinowy i ciągle mieszając. Gotujemy przez 10 min do momentu zgęstnienia sosu.
- Do karmelizowanego octu dodajemy łyżeczkę soku z cytryny lub pomarańczy.
- Sałatkę polewamy gotowym sosem balsamicznym.