Sałatka z serem Brie, truskawkami i liśćmi mniszka
Potrzebne składniki
- 3 garści liści z mniszka
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki oliwy ziołowej
- 1 łyżka octu winnego
- zioła prowansalskie
- 200 g sera Brie
- 200 g dojrzałych truskawek
- 100 g płatków migdałowych
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Liście mniszka dokładnie myjemy i odsączamy z wody.
- Oliwę z oliwek, oliwę ziołową, ocet winny i zioła łączymy tworząc sos do mniszka.
- Do sosu wrzucamy mniszka i dokładnie go obtaczamy.
- Na talerz nakładamy mniszka, układamy wyszypułkowane truskawki.
- Pokrojony ser Brie układamy na mniszku.
- Posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.