Serowe fondue

Potrzebne składniki
  • 400 g sera Emmentaler
  • 200 g sera Gruyere
  • 1 szklanka wina białego wytrawnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony biały pieprz
Na spotkanie z przyjaciółmi
Łatwy
2-4 osoby

Przygotowanie

  1. Sery kroimy w kostkę lub trzemy na grubych oczkach tarki.

  2. Naczynie do fondue dokładnie nacieramy jednym ząbkiem czosnku. Drugi ząbek drobno siekamy i wrzucamy na dno naczynia.

  3. Białe wino z łyżeczką cytryny wlewamy do naczynia i zagotowujemy dodając sery.

  4. Gdy sery już się rozpuszczą dodajemy mąkę i przyprawiamy.

  5. Podajemy z grzankami z białego i ciemnego pieczywa ciągle podgrzewając.

Wykorzystany produkt