Serowe paluszki chlebowe
Potrzebne składniki
- świeży chleb biały
- 100 g sera Mimolette
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- puszka krojonych pomidorów w sosie
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- oregano
- bazylia
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
Paluszki:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Chleb kroimy na cienkie kromki i delikatnie rozwałkowujemy, a następnie kroimy je wzdłuż na słupki (ok 2 cm).
- Ser również siekamy na cienkie paski i kładziemy na plastrach chleba.
- Na blasze do pieczenia rozsmarowujemy starannie dwie łyżki oliwy z oliwek.
- Chleb zawijamy w paluchy i moczymy je z każdej strony w oliwie, by się nie rozwijał.
- W piekarniku pieczemy przez 15 minut.
Sos:
- Siekamy cebulę i czosnek, a następnie ze kładziemy na patelni z rozgrzanym masłem. Czekamy aż do zeszklenia, co jakiś czas mieszając.
- Wlewamy pomidory, które wcześniej można zmiksować.
- Całość przelewamy do garnka i doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.
- Sos dusimy przez około pół godziny.