Serowe paluszki chlebowe

Potrzebne składniki
  • świeży chleb biały
  • 100 g sera Mimolette
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • puszka krojonych pomidorów w sosie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • 1 łyżka masła
Na spotkanie z przyjaciółmi
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

Paluszki:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  2. Chleb kroimy na cienkie kromki i delikatnie rozwałkowujemy, a następnie kroimy je wzdłuż na słupki (ok 2 cm).
  3. Ser również siekamy na cienkie paski i kładziemy na plastrach chleba.
  4. Na blasze do pieczenia rozsmarowujemy starannie dwie łyżki oliwy z oliwek.
  5. Chleb zawijamy w paluchy i moczymy je z każdej strony w oliwie, by się nie rozwijał.
  6. W piekarniku pieczemy przez 15 minut.

Sos:

  1. Siekamy cebulę i czosnek, a następnie ze kładziemy na patelni z rozgrzanym masłem. Czekamy aż do zeszklenia, co jakiś czas mieszając.
  2. Wlewamy pomidory, które wcześniej można zmiksować.
  3. Całość przelewamy do garnka i doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.
  4. Sos dusimy przez około pół godziny. 

Wykorzystany produkt