Spaghetti z serem Dorblu z dodatkiem bazylii

Potrzebne składniki
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 200 g sera Dorblu
  • 1 łyżka masła
  • mleko
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • bazylia starta
  • liście świeżej bazylii
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Na spotkanie z przyjaciółmi
Łatwy
2-4 osoby

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z informacją podaną na opakowaniu, dodając do wody 2 ząbki czosnku.
  2. Łyżkę masła roztapiamy na patelni.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle do zeszklenia. Dodajemy ugotowany i drobno posiekany czosnek. 
  4. Ser kroimy w kostkę i roztapiamy na patelni z cebulą i czosnkiem. Kiedy ser się rozpuści, dolewamy odrobinę mleka do uzyskania konsystencji sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy startą bazylię.
  5. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem, dekorując każdą porcję liśćmi świeżej bazylii.

Wykorzystany produkt