Stek z polędwicy wołowej z pomidorami, ciecierzycą i sosem serowym Dorblu
Potrzebne składniki
- 60 dag polędwicy wołowej
- 100 g sera Dorblu
- czosnek
- rozmaryn
- ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2 pomidory
- 2 rzodkiewki
- 100 ml śmietanki kremówki (30%)
- liście kapusty pekińskiej
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Mięso myjemy i kroimy na steki.
- Do pudełka do marynowania wkładamy rozmaryn, czosnek, pieprz i całość zalewamy oliwą (tak, by zakryła wszystkie steki).
- Do przygotowanej marynaty wkładamy steki i całość zostawiamy w lodówce na 2 godziny.
- W tym czasie przygotowujemy sos serowy: śmietankę kremówkę podgrzewamy na patelni (bez gotowania), dodajemy pokrojony w kawałki ser Dorblu i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Mięso wyciągamy z lodówki i czekamy, aż ogrzeje się do temperatury pokojowej. Smażymy na rozgrzanej oliwie po minimum 5 minut z każdej strony (w zależności od wybranego poziomu wysmażenia steków).
- Usmażone steki solimy i owijamy folią aluminiową. Wyciągamy je z folii po kilku minutach.
- Na talerzu układamy kolejno: kapustę pekińską, pokrojoną rzodkiewkę, sos, ciecierzycę, plasterek pomidora, znów ciecierzycę, plasterek pomidora, następnie stek, na który kładziemy kapustę pekińską i całość polewamy sosem.
- Smakuje idealnie z whisky.