Tarta z suszonymi pomidorami i serem Gruyere
Potrzebne składniki
- słoik suszonych pomidorów ok. 250 g
- 150 g startego sera Gruyere
- 75 g szynki parmeńskiej
- świeża bazylia
- 2 papryczki Jalapeno
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 jaja
- świeżo mielony pieprz
- sól
Ciasto na tartę:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie
- Składniki na ciasto łączymy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Po godzinie wylepiamy ciastem foremkę, nie zapominając o brzegach i nakłuwamy widelcem.
- Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolą. Podpiekamy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
- Jajka mieszamy ze śmietanką i startym serem Gruyere.
- Dodajemy pokrojoną bazylię, pokrojoną w plasterki papryczkę, pomidorki koktajlowe, pokrojoną szynkę parmeńską.
- Doprawiamy pieprzem i solą, wylewamy na podpieczony spód.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w 180 stopniach.