Tarta z suszonymi pomidorami i serem Gruyere

Potrzebne składniki
  • słoik suszonych pomidorów ok. 250 g
  • 150 g startego sera Gruyere
  • 75 g szynki parmeńskiej
  • świeża bazylia
  • 2 papryczki Jalapeno
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 jaja
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Ciasto na tartę:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
Na spotkanie z przyjaciółmi
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

 

  1. Składniki na ciasto łączymy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  2. Po godzinie wylepiamy ciastem foremkę, nie zapominając o brzegach i nakłuwamy widelcem.
  3. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolą. Podpiekamy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
  4. Jajka mieszamy ze śmietanką i startym serem Gruyere.
  5. Dodajemy pokrojoną bazylię, pokrojoną w plasterki papryczkę, pomidorki koktajlowe, pokrojoną szynkę parmeńską.
  6. Doprawiamy pieprzem i solą, wylewamy na podpieczony spód.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w 180 stopniach.

Wykorzystany produkt