Tarta ze szpinakiem i serem Feta

Potrzebne składniki

CIASTO:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki bazylii

 

FARSZ:

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 200 g sera Feta
  • 2 jajka
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Na spotkanie z przyjaciółmi
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej 2 łyżki masła, łyżkę lub dwie wody, jedno jajko oraz około 2 łyżeczek bazylii.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy. Tak wyrobione ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę wraz z czosnkiem aż do zeszklenia.
  4. Następnie na patelnię wrzucamy szpinak oraz ser Feta i wszystko razem mieszamy. 
  5. Ciasto wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię i wkładamy do foremki, którą wcześniej możemy oprószyć mąką.
  6. Pieczemy ciasto przez 20 minut lub dłużej w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
  7. Do wyrobionego wcześniej farszu dodajemy sól oraz pieprz.
  8. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, nakładamy na niego równomiernie farsz.
  9. Całość wkładamy ponownie do piekarnika na ok 15 minut.

Wykorzystany produkt