Tarta ze szpinakiem i serem Feta
Potrzebne składniki
CIASTO:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka wody
- 1 jajko
- 2 łyżeczki bazylii
FARSZ:
- 300 g mrożonego szpinaku
- 200 g sera Feta
- 2 jajka
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej 2 łyżki masła, łyżkę lub dwie wody, jedno jajko oraz około 2 łyżeczek bazylii.
- Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy. Tak wyrobione ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę wraz z czosnkiem aż do zeszklenia.
- Następnie na patelnię wrzucamy szpinak oraz ser Feta i wszystko razem mieszamy.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię i wkładamy do foremki, którą wcześniej możemy oprószyć mąką.
- Pieczemy ciasto przez 20 minut lub dłużej w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
- Do wyrobionego wcześniej farszu dodajemy sól oraz pieprz.
- Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, nakładamy na niego równomiernie farsz.
- Całość wkładamy ponownie do piekarnika na ok 15 minut.