Tarta ze szpinakiem i serem Gruyere

Potrzebne składniki
  • 450 g szpinaku
  • 200 g sera Gruyere
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Ciasto na tartę:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
Na spotkanie z przyjaciółmi
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

 

  1. Składniki na ciasto łączymy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  2. Po godzinie wylepiamy ciastem foremkę, nie zapominając o brzegach i nakłuwamy widelcem.
  3. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę. Podpiekamy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
  4. Na patelni roztapiamy masło i szklimy rozgnieciony czosnek. Po chwili dodajemy szpinak i podsmażamy na wolnym ogniu.
  5. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy łyżkę mąki. Następnie łączymy ze szpinakiem.
  6. Tak przygotowane nadzienie nakładamy na spód i posypujemy startym serem Gruyere.

Wykorzystany produkt