Tarteletki z bitą śmietaną i czereśniami

Potrzebne składniki
  • bita śmietana Cessibon
  • dojrzałe czereśnie
  • świeże listki mięty

Kruche ciasto na tarteletki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
Na deser
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

 

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto przekładamy do miski i łączymy w jednolitą masę.
  2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1-2 godzin.
  3. Foremki na tarteletki smarujemy margaryną i wyklejamy dokładnie kruchym ciastem, włącznie z bokami.
  4. Tarteletki przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę, aby obciążyć ciasto.
  5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
  6. Po ostygnięciu nakładamy bita śmietanę, dekorujemy czereśniami i miętą.

Wykorzystany produkt