Tiramisu z cynamonem i truskawkami
Potrzebne składniki
- 500 g serka Mascarpone
- 4 jajka
- 250 g biszkoptów Lady Fingers
- 200 g kawy espresso
- 50 ml likieru Amaretto
- 5 łyżek kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 g truskawek
Przygotowanie
- Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek mascarpone.
- Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy z mascarpone.
- Kawą mieszamy z likierem amaretto.
- Biszkopty moczymy w kawie i układamy na blaszce.
- Na warstwę biszkoptów nakładamy połowę masy mascarpone i wyrównujemy.
- Ponownie układamy warstwę moczonych w kawie biszkoptów i przykrywamy ją pozostałą masą mascarpone.
- Wstawiamy do lodówki na conajmniej 5 godzin.
- Kakao mieszamy z cynamonem, truskawki kroimy w plasterki.
- Przed podaniem posypujemy ciasto kakaem z cynamonem i przystrajamy truskawkami.