Tortellini ze szpinakiem, ricottą i sosem bazyliowym
Potrzebne składniki
- 400 g szpinaku mrożonego
- 250 g sera Ricotta
- 300 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10 liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 80 ml majonezu
Przygotowanie
- Mąkę mieszamy z solą i żółtkiem, po czym dodajemy stopione masło. Mieszamy bardzo dokładnie aż zgęstnieje, a później ugniatamy rękoma. W ten sposób otrzymujemy odpowiednie ciasto.
- Na łyżce oliwy z oliwek podgrzewamy szpinak – aż do momentu rozmrożenia. Dodajemy ser Ricotta, łyżeczkę soli oraz posiekany ząbek czosnku i dokładnie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia.
- Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienkie i dzielimy na kwadraciki o wymiarach mniej więcej 5×5 cm.
- Nakładamy farsz na każdy kawałek ciasta i zawijamy je, łącząc ze sobą boki kwadratu, a następnie kąty.
- Zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy wszystkie nasze tortellini. Gotujemy przez ok 12 minut.
- Sos robimy poprzez zmieszanie majonezu, posiekanego ząbku czosnku i bazylii.
- Tortellini wykładamy na talerze i polewamy sosem.