Tortellini ze szpinakiem, ricottą i sosem bazyliowym

Potrzebne składniki
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 250 g sera Ricotta
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 ml majonezu
Na spotkanie z przyjaciółmi
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z solą i żółtkiem, po czym dodajemy stopione masło. Mieszamy bardzo dokładnie aż zgęstnieje, a później ugniatamy rękoma. W ten sposób otrzymujemy odpowiednie ciasto.
  2. Na łyżce oliwy z oliwek podgrzewamy szpinak – aż do momentu rozmrożenia. Dodajemy ser Ricotta, łyżeczkę soli oraz posiekany ząbek czosnku i dokładnie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienkie i dzielimy na kwadraciki o wymiarach mniej więcej 5×5 cm.
  4. Nakładamy farsz na każdy kawałek ciasta i zawijamy je, łącząc ze sobą boki kwadratu, a następnie kąty.
  5. Zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy wszystkie nasze tortellini. Gotujemy przez ok 12 minut.
  6. Sos robimy poprzez zmieszanie majonezu, posiekanego ząbku czosnku i bazylii.
  7. Tortellini wykładamy na talerze i polewamy sosem. 

Wykorzystany produkt