Tradycyjna pizza „cztery sery” – Grana Padano, Mozzarella, Cheddar i Dorblu

Potrzebne składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 3 do 4 g drożdży instant
  • pół szklanki letniej przegotowanej wody
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżka oliwy

Farsz

  • sos do pizzy (mały słoik przecieru pomidorowego wymieszany z bazylią i oregano)
  • 250 g sera Grana Padano
  • 200 g sera Mozzarella
  • 200 g sera Dorblu
  • 200 g sera Cheddar
  • 2 pomidory

 

Na spotkanie z przyjaciółmi
Łatwy
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę i drożdże i dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy oliwę, cukier oraz sól i mieszamy.
  3. Dolewamy stopniowo wodę, a kiedy już wymieszamy ją z pozostałymi składnikami, zaczynamy wyrabiać  ciasto – aż do momentu, gdy przestanie się lepić.
  4. Miskę z ciastem przykrywamy serwetą i zostawimy w ciepłym miejscu na minimum godzinę.
  5. Kiedy ciasto urośnie, wykładamy je na blaszkę posmarowaną odrobiną oliwy i formujemy pizzę wg upodobań.
  6. Pizzę smarujemy sosem. Na sos nakładamy starty ser Grana Padano.
  7. Następnie nakładamy starty ser Cheddar oraz ser Dorblu pokrojony w kostkę.
  8. Na ser nakładamy pomidory pokrojone w plasterki. Całość przykrywamy Mozzarellą.
  9. Pizzę pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut.

Wykorzystany produkt