Tradycyjne tosty francuskie z szynką, serem Gruyere i sosem beszamelowym

Potrzebne składniki
  • chleb pszennego
  • 200 g szynki wieprzowej
  • masło do posmarowania tostów
  • 300 g sera Gruyere

Sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowej
Na śniadanie
Łatwy
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Roztapiamy masło, dodajemy do tego mąkę i przyprawy.
  2. Następnie wlewamy mleko ciągle, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
  3. Sos jest gotowy gdy lekko zgęstnieje.
  4. Kromkę chleba smarujemy powstałym beszamelem, dokładamy plasterki szynki i sera.
  5. Przykrywamy kolejną kromką i zapiekamy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
  6. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem i zapiekamy.

Wykorzystany produkt