Tradycyjne tosty francuskie z szynką, serem Gruyere i sosem beszamelowym
Potrzebne składniki
- chleb pszennego
- 200 g szynki wieprzowej
- masło do posmarowania tostów
- 300 g sera Gruyere
Sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- pieprz biały
- gałka muszkatołowej
Przygotowanie
- Roztapiamy masło, dodajemy do tego mąkę i przyprawy.
- Następnie wlewamy mleko ciągle, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
- Sos jest gotowy gdy lekko zgęstnieje.
- Kromkę chleba smarujemy powstałym beszamelem, dokładamy plasterki szynki i sera.
- Przykrywamy kolejną kromką i zapiekamy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
- Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem i zapiekamy.