Wafle belgijskie z borówkami, miodem i bitą śmietaną
Potrzebne składniki
- 250 g borówek amerykańskich
- 1,5 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 2-3 łyżki masła
- bita śmietana Cessibon
- 2 łyżki cukru perlistego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 7 g drożdży instant sypkich
- 1 jajko
- szczypta soli
Przygotowanie
- Mleko zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy masło, miód, sól i cukier wanilinowy.
- Czekamy, aż wszystko wystygnie i dodajemy kolejno jajko, mąkę, cukier perlisty i drożdże. Całość mieszamy na jednolitą masę.
- Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekając aż podwoi swoją objętość.
- Gofrownice smarujemy tłuszczem i pieczemy wafle ok. 6 minut na dobrze rozgrzanej powierzchni
- Wafle przekładamy na talerz, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy borówkami.