Wafle belgijskie z borówkami, miodem i bitą śmietaną

Potrzebne składniki
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 1,5 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki masła
  • bita śmietana Cessibon
  • 2 łyżki cukru perlistego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 7 g drożdży instant sypkich
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Na spotkanie z przyjaciółmi
Średni
2-4 osoby

Przygotowanie

 

  1. Mleko zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy masło, miód, sól i cukier wanilinowy.
  2. Czekamy, aż wszystko wystygnie i dodajemy kolejno jajko, mąkę, cukier perlisty i drożdże. Całość mieszamy na jednolitą masę.
  3. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekając aż podwoi swoją objętość.
  4. Gofrownice smarujemy tłuszczem i pieczemy wafle ok. 6 minut na dobrze rozgrzanej powierzchni
  5. Wafle przekładamy na talerz, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy borówkami.

Wykorzystany produkt