Włoski tort czekoladowy z masą Mascarpone
Potrzebne składniki
- 1 l lodów kawowych
- płatki czekoladowe
- kakao do posypania
Krem Mascarpone
- 300 g serka Mascarpone
- 150 ml śmietany 30 %
- 70 g cukru pudru
Biszkopt
- 5 jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku.
- Do masy jajecznej dodajemy mąką, cukier i mąką ziemniaczaną.
- Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni. Pieczemy przez 30-35 minut.
- Gdy biszkopt ostygnie kroimy go na 3 równe części.
- Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier i serek Mascarpone.
- Na biszkopt nakładamy ⅓ lodów kawowych i posypujemy płatkami czekoladowymi.
- Przykrywamy 2 biszkoptem i powtarzamy czynności.
- Przykrywamy 3 biszkoptem i powtarzamy czynności.
- Całość okrywamy kremem mascarpone, również boki i oprószamy kakaem.
- Tak przygotowany tort lodowy wkładamy do zamrażalnika na 1,5 godziny.
- Podajemy z sosem karmelowym i liśćmi mięty.