Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, Ricottą i jogurtem
Potrzebne składniki
- 400 g makaronu
- 500 g szpinaku mrożonego
- 250 g sera Ricotta
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 4 plastry sera żółtego
- 1 łyżeczka bazylii
Przygotowanie
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Szpinak wrzucamy do garnka i gotujemy, aż się rozmrozi.
- Dodajemy ser Ricotta, jogurt naturalny, bazylii i starty czosnek. Mieszamy wszystko dokładnie.
- Następnie wrzucamy do jednego garnka makaron z farszem i mieszamy ze sobą.
- Wszystko przenosimy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy jeszcze plastry sera żółtego i smarujemy koncentratem pomidorowym.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy makaron przez ok. 30 minut.