Zupa pomidorowa z Mozzarellą i bruschettą

Potrzebne składniki
  • 100 g sera mini Mozzarella
  • 2 l bulionu warzywno-drobiowego
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ szklanki octu balsamicznego
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
Na lunch
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

 

  1. Do bulionu dodajemy przecier pomidorowy i pokrojone pomidory bez skórki. Całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Następnie dodajemy śmietanę, sól  morską i cukier, całość blendujemy.
  3. Ocet, oliwę z oliwek, bazylię i sól łączymy w całość mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Kuleczki Mozzarelli zalewamy gorącą zupą pomidorową i dekorujemy octem balsamicznym z bazylią. Podajemy z bruschettą.

Wykorzystany produkt