Zupa pomidorowa z Mozzarellą i bruschettą
Potrzebne składniki
- 100 g sera mini Mozzarella
- 2 l bulionu warzywno-drobiowego
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 dojrzałe pomidory
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ szklanki octu balsamicznego
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Do bulionu dodajemy przecier pomidorowy i pokrojone pomidory bez skórki. Całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Następnie dodajemy śmietanę, sól morską i cukier, całość blendujemy.
- Ocet, oliwę z oliwek, bazylię i sól łączymy w całość mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Kuleczki Mozzarelli zalewamy gorącą zupą pomidorową i dekorujemy octem balsamicznym z bazylią. Podajemy z bruschettą.