Zupa pomidorowo-cebulowa z dodatkiem sera Emmentaler

Potrzebne składniki
  • 200 g sera Emmentaler
  • 2 l bulionu warzywno-mięsnego
  • 5 cebul
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
Na lunch
Łatwy
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Cebule obieramy i kroimy w piórka i dusimy na patelni wraz z oliwą.
  2. Do gotującego się bulionu dodajemy przecier pomidorowy, posiekane ząbki czosnku, oregano i cukier.
  3. Miękką cebulę dodajemy do zupy i podgrzewamy dalej do momentu zagotowania.
  4. W piekarniku ogrzewamy miseczki, w których będziemy podawać zupę.
  5. Do gorących misek wlewamy gorącą zupę na górę trzemy ser Emmentaler pozwalając mu się roztopić.

Wykorzystany produkt