Zupa pomidorowo-cebulowa z dodatkiem sera Emmentaler
Potrzebne składniki
- 200 g sera Emmentaler
- 2 l bulionu warzywno-mięsnego
- 5 cebul
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Cebule obieramy i kroimy w piórka i dusimy na patelni wraz z oliwą.
- Do gotującego się bulionu dodajemy przecier pomidorowy, posiekane ząbki czosnku, oregano i cukier.
- Miękką cebulę dodajemy do zupy i podgrzewamy dalej do momentu zagotowania.
- W piekarniku ogrzewamy miseczki, w których będziemy podawać zupę.
- Do gorących misek wlewamy gorącą zupę na górę trzemy ser Emmentaler pozwalając mu się roztopić.