Zupa szparagowa z koperkiem
Potrzebne składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 180 g sera Gouda
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie
- Cebulkę siekamy drobno i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie.
- Obieramy ziemniaki, obmywamy je i wrzucamy do garnka. To samo robimy ze szparagami, odcinając wcześniej ich wierzchnią warstwę.
- Zalewamy wszystko wrzącym bulionem warzywnym.
- Gotujemy pod przykrywką przez 10 minut na średnim ogniu.
- Po 10 minutach zmniejszamy ogień i miksujemy wszystko mikserem, by uzyskać konsystencję kremu.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Goude ścieramy drobno na tarce i dorzucamy do zupy, mieszamy delikatnie, aż ser się rozpuści.