Zupa szparagowa z koperkiem

Potrzebne składniki
  • 500 g zielonych szparagów
  • 180 g sera Gouda
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
Na obiad
Średni
2-4 osoby

Przygotowanie

  1. Cebulkę siekamy drobno i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie.
  2. Obieramy ziemniaki, obmywamy je i wrzucamy do garnka. To samo robimy ze szparagami, odcinając wcześniej ich wierzchnią warstwę.
  3. Zalewamy wszystko wrzącym bulionem warzywnym.
  4. Gotujemy pod przykrywką przez 10 minut na średnim ogniu.
  5. Po 10 minutach zmniejszamy ogień i miksujemy wszystko mikserem, by uzyskać konsystencję kremu.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Goude ścieramy drobno na tarce i dorzucamy do zupy, mieszamy delikatnie, aż ser się rozpuści.

Wykorzystany produkt