Zupa wielowarzywna
Potrzebne składniki
- 1 litr bulionu rosołowego
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 por
- 100 g zielonej fasolki
- 100 g pietruszki
- 50 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy na drobne plasterki lub kawałeczki. Ziemniaki przed pokrojeniem musimy obrać ze skóry.
- Fasolkę, marchewkę, por i pietruszkę wrzucamy do gara i zalewamy wrzącym bulionem rosołowym. Gar kładziemy na średni ogień i gotujemy.
- Po 10 minutach do zupy wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki, wsypujemy po łyżeczce soli i pieprzu. Nie zapominamy o mieszaniu zupy co jakiś czas.
- Garnek zakrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
- Na koniec dodajemy ok. 50 g jogurtu greckiego i mieszamy delikatnie aż do zabielenia zupy.