Zupa wielowarzywna

Potrzebne składniki
  • 1 litr bulionu rosołowego
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 100 g zielonej fasolki
  • 100 g pietruszki
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
Na obiad
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy na drobne plasterki lub kawałeczki. Ziemniaki przed pokrojeniem musimy obrać ze skóry.
  2. Fasolkę, marchewkę, por i pietruszkę wrzucamy do gara i zalewamy wrzącym bulionem rosołowym. Gar kładziemy na średni ogień i gotujemy.
  3. Po 10 minutach do zupy wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki, wsypujemy po łyżeczce soli i pieprzu. Nie zapominamy o mieszaniu zupy co jakiś czas.
  4. Garnek zakrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
  5. Na koniec dodajemy ok. 50 g jogurtu greckiego i mieszamy delikatnie aż do zabielenia zupy.

 

Wykorzystany produkt