Zupa z pieczonych ziemniaków z Goudą i bekonem
Potrzebne składniki
- 500 g ziemniaków
- 600 ml bulionu warzywnego
- 150 g sera Gouda
- 50 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 plastry bekonu
Przygotowanie
- Obieramy ziemniaki, obmywamy je i gotujemy przez 10 minut.
- Studzimy je, a następnie polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i posypujemy solą i pieprzem.
- Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.
- Do garnka wlewamy wrzący bulion warzywny. Dodajemy do niego posiekany czosnek oraz odrobinę jogurtu greckiego.
- Przekładamy upieczone ziemniaki do garnka. Wszystko gotujemy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Miksujemy lub blendujemy wszystkie składniki, by uzyskać jednolity krem.
- Bekon podsmażamy na patelni bez tłuszczu do zarumienienia boków. Ser ścieramy na tarce. Plasterki sera i bekonu wrzucamy do zupy, całość mieszamy chwilę, a następnie zdejmujemy z ognia.
- Podajemy gorące.