PARMIGIANO REGGIANO

Oryginalny włoski ser twardy wytwarzany od wieków zgodnie z tradycyjną recepturą w rejonach: Parmy, Reggio Emilia, Bolonii, Modeny i Mantui. Proces produkcji sera jest ściśle nadzorowany przez konsorcjum Parmigiano-Reggiano z siedzibą w Reggio nell_Emilia. Ser twardy Parmigiano Reggiano otrzymywany jest z surowego mleka krowiego. Dojrzewa minimum 12 miesięcy, posiada pełny i wyrazisty smak. Polecany do konsumpcji w postaci tartej.

Rodzaj dania
Trudność przygotowania
Ilosć porcji
  • Makaron tagliatellle z brokułami, boczkiem, smażonym jajkiem i Parmigiano Reggiano

    Na obiad
    Średni
    3-6 osób
  • Krążki cukinii zapiekane z serem Parmigiano Reggiano

    Na spotkanie z przyjaciółmi
    Średni
    3-6 osób
  • Carpaccio z cukinii z prażonymi orzechami i płatkami sera Parmigiano Reggiano

    Na spotkanie z przyjaciółmi
    Łatwy
    3-6 osób